Laat een VR app maken voor je bedrijf

Virtual reality, het klinkt leuk maar wat moet je ermee als ondernemer? Waarom zou je investeren in een fictieve werkelijkheid, terwijl je de centjes toch echt moet verdienen aan klanten van vlees en bloed? Een VR app maken is nog niet voor ieder bedrijf een absolute noodzaak, toch biedt het voor steeds meer sectoren een waardevolle aanvulling op de marketing strategie. Net zoals een bedrijf zonder website anno 2019 ondenkbaar is, geldt dat straks ook voor een VR app maken. Je kunt direct een virtual reality developer een blanco cheque sturen en hopen dat er iets moois uitkomt, je kunt het ook slimmer aanpakken en beginnen met een virtual tour maken. Hoe dat werkt lees je op deze pagina.

Wat doet een virtual reality developer?

Applicaties komen niet uit de lucht vallen, daar wordt door software ontwikkelaars hard aan gewerkt. De term ‘crunch time’ valt daarbij regelmatig, het is vaak hard werken tot in de kleine uurtjes. Maar dat is niet zo’n bezwaar als het resultaat goed is. Een VR app maken is toch nét iets anders dan een standaard applicatie bouwen. Het is die bijzondere combinatie van informatie overdragen vanuit een bedrijf, met interactieve mogelijkheden voor de klant. Dat klinkt misschien nog wat onduidelijk, laten we het illustreren met drie soorten populaire virtual reality applicaties voor bedrijven.

Een VR app maken voor het bedrijf

Voordat je in zee gaat met een virtual reality developer is het goed om intern de focus van het project te bepalen. Naast de inhoud is ook de vorm van belang. In beginsel zijn er drie soorten virtual reality content:

1. 360 graden animatie maken

Dit is de meest eenvoudige vorm van VR content. Een 360 graden animatie is grotendeels gelijk aan een standaard animatie, met een afwijkend formaat. Een standaard animatie of bijvoorbeeld een explainer video wordt normaal gesproken in een 16:9 kader ontworpen. Deze animatie wordt vervolgens bekeken op een televisiescherm, computerscherm of mobiel scherm. Een 360 graden animatie kan ook op deze schermen worden weergegeven, met de muis of vinger kan de kijker het beeld draaien. Toch komen dit soort animaties het beste tot hun recht door een VR bril te gebruiken. De toeschouwer kan vrij rondkijken, waardoor een passieve presentatie plotseling een interactieve ervaring wordt.

Goed om te weten: Het is mogelijk om een 360 graden animatie als VR app aan te bieden, daarnaast kan deze ook worden gepubliceerd op populaire platforms zoals YouTube en Facebook. Een VR bril is daarbij een optie, het is geen verplichting.

2. Virtual tour maken

Met een VR tour wordt de interactiviteit al een stap verder doorgevoerd. Ditmaal wordt live video opgenomen met een speciale panorama camera. Door deze video terug te kijken met een VR bril lijkt het alsof de toeschouwer zelf op deze locatie aanwezig is. Denk aan een rondleiding in een museum, een wandeling op een prachtig strand of een bezoek aan de fabriek. Wanneer je met computeranimatie werkt hoef je geen rekening te houden met wat er zich in de omgeving afspeelt, met live opgenomen video is een nauwgezette planning van groot belang. Het is mogelijk om het resultaat direct online te publiceren, je kunt ook de virtual reality developer een VR app laten bouwen voor een optimale gebruikerservaring. Ook branding is met deze methode beter in de hand te houden.

Goed om te weten: Naast individuele presentaties is het ook mogelijk om een VR cinema in te richten voor evenementen. Zo kun je een virtual tour aan een grote groep bezoekers laten zien.

3. VR app maken

Voor complete navigatie in de ruimte (roomscale VR) moet de virtual reality developer werken met 3D modellen. Daarnaast is er ook geavanceerde hardware vereist om vrije beweging in de virtuele wereld mogelijk te maken. Deze vorm van VR apps kunnen uitstekend dienst doen om complexe materie op een eenvoudige wijze aan stakeholders uit te leggen. Wanneer er reeds 3D CAD modellen voorhanden zijn, kan er kosteneffectief een interactieve simulatie gemaakt worden. Daarnaast is een zakelijke VR app maken voor prototyping een tijdbesparende toepassing bij product development. Uiteraard kun je ook een VR game laten maken, om klanten te overtuigen of om een merk te promoten.

Goed om te weten: Bij projecten waar reeds 3D data beschikbaar is kan het development proces vaak flink verkort worden.

Waar te beginnen met een VR app maken?

Een virtual tour maken of een VR app maken begint met een goed gesprek tussen de opdrachtgever en de virtual reality developer. Dan worden de mogelijkheden naast de doelstellingen gelegd, om zo tot een passende oplossing te komen. Er bestaat niet zoiets als een ‘standaard VR project’, het betreft altijd een maatwerk oplossing. Door de kaders in een vroeg stadium te bepalen kan de ontwikkelingstijd kort blijven, en de kosten vallen lager uit.