Digitale vaardigheden test

Uitblinker in digitale vaardigheden? Doe een test!

In deze digitale tijd zijn er veel mensen die goed met computers en/of programma’s overweg kunnen. Hoe gaaf zou het dan wel niet zijn om een erkenning voor die digitale vaardigheden te krijgen door middel van een certificaat? Met dit certificaat kunt u niet alleen pronken bij uw vrienden, het staat ook ontzettend goed op uw cv. Dus mochten er twee mensen solliciteren voor een bepaalde functie en u heeft wel zo’n certificaat en uw ‘concurrent’ heeft niet zo’n certificaat, dan heeft u altijd een streepje voor op uw mede sollicitant.

Hoe krijg ik een certificaat voor digitale vaardigheden?

Het certificaat voor digitale vaardigheden kunt u op diverse manieren ontvangen. Als u nog een student bent is het makkelijk. De meeste scholen bieden namelijk een keuzedeel digitale vaardigheden aan. U kunt zich inschrijven voor dit keuzedeel en na het volgen van een aantal lessen kunt u een examen doen. Indien u dit examen met een voldoende afsluit heeft u uw certificaat behaald.

Maar niet iedereen is student. U kunt bijvoorbeeld ook deelnemer zijn van een mbo-opleiding. Gelukkig bieden de meeste mbo’s ook een keuzedeel digitale vaardigheden aan.

Digitale vaardigheden test
Digitale vaardigheden test

Certificaat digitale vaardigheden behalen als individu

Indien u geen onderdeel uitmaakt van een opleiding of iets dergelijks kunt u alsnog uw certificaat digitale vaardigheden behalen. Het is namelijk ook als individu mogelijk om een digitale vaardigheidstest te doen. Indien u zo’n test eenmaal met een voldoende hebt afgerond kunt u dit op uw cv vermelden. Hiermee heeft u een streepje voor op sollicitanten die deze cursus niet hebben behaald.

Voor welke digitale vaardigheden kan ik een certificaat behalen?

Er bestaan verschillende soorten digitale vaardigheidstesten. U kunt hierbij denken aan testen over Excel, Word, PowerPoint en Outlook. Bovendien kunt u per versie van de zojuist genoemde programma’s een test doen. U kunt bijvoorbeeld een test doen van Excel 2007, maar ook van Word 2016.

Bij welke instantie kan ik mijn certificaat digitale vaardigheden behalen?

Voor dit certificaat kunt u bij verscheidene bedrijven terecht. Voorbeeld van een bedrijf die u kan helpen aan een certificaat digitale vaardigheden is Isograd . Dit is een internationaal bedrijf dat digitale examens afneemt in meer dan 30 landen en aan meer dan 5000 scholen en universiteiten. Bij Isograd kunt u 2 soorten toetsen doen: een assessment toets en een certificerend examen.

Verschil tussen een assessment toets en een certificerend examen

Het allereerste verschil is het aantal vragen dat op de toets voorkomt. Op een assessment toets worden er 20 tot 25 vragen gesteld en op een certificerend examen 30 tot 35. Het tweede verschil is de tijdsduur: een assessment toets duurt maximaal 40 minuten en een certificerend examen maximaal 60 minuten. Het derde verschil is de locatie waar de toets wordt afgenomen, want waar een assessment toets gewoon thuis kan worden afgenomen wordt een certificerend examen afgenomen op een speciale TOSA toets locatie. Overige verschillen kunt u vinden op de site van Isograd.