Domeinnaam kopen? Bij een hostingprovider is dit zo geregeld

Je hebt een domeinnaam bedacht, maar wat moet er dan gebeuren? Het adres naar jouw website moet geregistreerd worden. Dit doe je bij een hostingprovider. Des te eerder je een hostingprovider inschakelt, des te beter. Of twijfel je nog om een domeinnaam te registreren? Bedenk dan dat een domeinnaam veel voordelen oplevert. Na domeinregistratie wordt je site sneller gevonden en geeft het de professionele uitstraling van jouw bedrijf een mooie stimulans. Het vergroot de commerciële mogelijkheden om nog meer uit jouw onderneming te halen.

Checken op beschikbaarheid

Domeinnaam kopen is vaak zo geregeld. Google maar eens op nl domein kopen en in de zoekresultaten verschijnt een hele lijst aan verschillende mogelijkheden. Voordat je de aanvraag voor het domein doet, moet je eerst checken of de naam überhaupt nog beschikbaar is. Een domeinnaam is uniek en kan dus maar één keer worden geregistreerd. Een goede domeinnaam is makkelijk te onthouden en goed te vinden in de zoekmachines. Is de domeinnaam nog vrij? Dan kun je de hosting regelen en de website gaan bouwen of online zetten, voor als je al een site ontwikkeld hebt.

Domeinnaam is niet vrij

Maar wat als de domeinnaam al bezet is? Die kans is aanwezig, aangezien er honderden miljoenen domeinen geregistreerd zijn. In dat geval kun je proberen het domein over te nemen van de eigenaar. Een hostingprovider kan je helpen in contact te komen met de eigenaar. De onderhandelingen moet je zelf doen. De eigenaar van het domein bepaalt zelf het prijskaartje. Kijk ook alvast of er activiteit is op het domein. Het gebeurt vaker dat domeinnamen geparkeerd staan en er geen website op actief is. Dat kan betekenen dat het domein te koop is. Maar een zekerheid is dit dus niet.

Nog een aantal tips

Tot slot nog een aantal tips voor het bedenken van een geschikte domeinnaam. Het is allereerst belangrijk het doel en de doelgroep van je website te bepalen. De domeinnaam moet daar nauw verband mee hebben. Je kunt hierbij ook gebruikmaken van een van de vele extensies zoals .cafe, .media of .support. Voor de herkenbaarheid hoort een domeinnaam zo eenvoudig en duidelijk mogelijk te zijn. De lengte van het domein moet wel minimaal drie tekens zijn. Het maximum staat op 63 tekens, maar dat is natuurlijk wel erg lang. Je mag ook cijfers en koppeltekens gebruiken, maar wees hier zuinig mee.