SEO

Zonder SEO bestaat je website niet

SEO, een afkorting voor Search Engine Optimization, is een begrip waar je je het beste goed bekend mee maakt als je een website bezit. Door Zoekmachine Optimalisatie te gebruiken zorg je er namelijk voor dat de zoekmachines jouw website kunnen vinden en naar voren kunnen brengen in de resultaten. Doe je dit niet, dan zal jouw website verdwijnen in het wereldwijde web en zal niemand je kunnen vinden als ze zoeken naar jouw diensten. Het is dus echt zo dat zonder SEO jouw website voor de mensen die je nodig hebben niet bestaat.

Wat is SEO?

Op het totale internet staan miljoenen, zo niet miljarden websites. Het is aan de zoekmachines om hier de juiste websites tussen te vinden als jij een zoekterm intypt. Dat doen ze door algoritmes in te stellen. Als bij jouw website deze algoritmes goed staan, dan wordt jouw website gevonden en wordt deze dus zichtbaar. Je kunt SEO op een aantal manieren zelf doen en de meeste Content Management Systemen zijn hier al op ingespeeld. Het is een essentieel begrip en een must als jij van jouw website een succes wilt maken.

SEO
SEO

Een SEO voorbeeld: zoekwoorden

Een erg simpel, maar goed voorbeeld van SEO is het gebruik van zoekwoorden. Zoekmachines kijken naar de zoekterm die jij hebt ingetypt en halen websites naar voren waarbij deze zoekwoorden in de teksten in een bepaalde hoeveelheid voorkomen. Stel jij hebt een schoenenwinkel en verkoopt damesschoenen. Dan kan jouw hoofdzoekterm ‘damesschoenen’ zijn. Verwerk deze term in je teksten zodat het ongeveer 1,5 tot 2 procent van alle woorden inneemt. Dat maakt jouw website automatisch beter zichtbaar voor zoekmachines. 

Was het maar zo simpel

Helaas is het niet zo simpel, want dan zou je gewoon op willekeurige plaatsen je zoekwoord in je teksten verwerken en zo zichtbaarheid creëren. Het is namelijk zo dat je, als je dit zoekwoord te veel plaatst, de website door de zoekmachine aan de kant zal worden geschoven. Ze hebben dan door dat je probeert vals te spelen. Komt je zoekwoord niet vaak genoeg voor, dan zal je niet door de zoekmachines worden opgepikt. En als je zoekwoord niet uniek is, zoals bij damesschoenen zeker het geval is, dan heb je zo veel concurrentie dat je kans om op de eerste pagina terecht te komen aanzienlijk kleiner is. Daarnaast nemen de zoekmachines ook andere kenmerken van je website in overweging, zoals het aantal bezoekers en de mate van gebruik. Bij nieuwe websites is het dus erg moeilijk om te concurreren met de gevestigde sites. Zoekmachine Optimalisatie is ingewikkelder dan je denkt.

Hoe kun je dit zelf toepassen?

Toch hoef je in de meeste gevallen geen webmaster te zijn om toch SEO toe te passen voor jouw website. Lees je eerst erg goed in. Vervolgens kun je overwegen om (gratis) SEO software te downloaden en dit te gebruiken als hulpmiddel. De meeste Content Management Systemen geven je de mogelijkheid zelf je instellingen zo te zetten dat je beter zichtbaar wordt door de zoekmachines. Bij twijfel schakel je een specialist in. Want als jouw website niet zichtbaar is, dan kan deze net zo goed niet bestaan. SEO toch uitbesteden? Dan ben je bij www.beyonit.nl aan het juiste adres.