Zo zorg jij ervoor dat je teksten meer opvallen

Schrijf jij op dagelijkse basis veel teksten en is het de bedoeling dat je overtuigende teksten weet te schrijven? De Nederlandse taal heeft veel verschillende mogelijkheden om teksten te schrijven waarmee je iemand overhaalt tot actie. Het kan ingewikkeld zijn om te zorgen dat je iemand, bijvoorbeeld collega’s of klanten, te activeren om te doen wat jij graag wil. Hoe zorg je dat je de lezer aanspoort tot actie, maar dit op een subtiele en soepele manier doet zonder dat het te opvallend is?

Ga recht op je doel af

Het is belangrijk om te zorgen dat je de tekst voor het juiste publiek schrijft. Zorg dat je dit bepaalt voordat je begint met schrijven, zo zorg je ervoor dat de woordenschat aansluit bij het publiek. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de achtergrond van het publiek. Kan je juist veel vaktermen gebruiken of hebben deze nog een korte en bondige uitleg nodig, zodat de lezer op de hoogte is? Spreek je de lezer aan met u of met jij, en hoe zorg je er precies voor dat het een wervende tekst wordt? Allemaal vragen om over na te denken als je een tekst gaat schrijven.

Investeer in een betere schrijfwijze

Je kan zelf veel onderzoek doen naar hoe je de beste teksten schrijft, maar je kan dit ook leren door middel van een cursus tekstschrijven. Je kan leren om bijvoorbeeld minder formuleringsfouten te maken en zo recht op je doel af te gaan. Het is ook belangrijk dat je leert om een pakkende inleiding te schrijven, zodat je weet dat de lezer doorleest en niet afhaakt. Dit zijn allemaal tips die je kan lezen op het internet, maar het is beter om er actief mee bezig te gaan.

Go the extra mile

Zorg dat je extra meters maakt, door juist te oefenen en feedback te krijgen. Zo is de kans groter dat je pakkende teksten schrijft omdat je dan ook weet waar je sterke en zwakke punten liggen. Kennis is macht dus laat vooral mensen feedback geven op je werk. Ben je een student en wil je graag een cursus volgen om op academisch niveau te schrijven? Academisch leren schrijven voor scriptie heeft veel voordelen. Hierdoor schrijf je betere essays, scripties en andere teksten, iets waar je veel aan zult hebben in je carrière. Dat kan bij Babel, hierdoor leg je meteen een goede basis aan voor later. Iets wat je nu leert is namelijk nooit weggegooid en deze vaardigheden komen altijd van pas.