6 Tips om te besparen op de printkosten

Heb je te maken met erg hoge printkosten op kantoor? De maandelijkse kosten van het maken van afdrukken kunnen flink oplopen. Gelukkig kan je op diverse manieren besparen. In deze blog vind je een aantal handige bespaartips die jou helpen om goedkoper te printen.

1. Dubbelzijdig printen

Print zoveel mogelijk dubbelzijdig. Zo benut je ook de lege kant van een A4-tje. Dit kan flink papier kosten. Papier is misschien niet  het goedkoopste onderdeel van het printen, maar dit kan op lange termijn wel zorgen voor een forse besparing.

2. Print zoveel mogelijk zwart-wit

Kleuren printen is uiteindelijk wat printen zo duur maakt. De kleuren cartridges van Epson en toners van Canon zijn erg duur. Het is veel voordeliger om in zwart-wit te printen. Deze inktpatronen zijn gewoon een stuk goedkoper.

3. Kies de juiste printer

Het is belangrijk dat je de juiste printer kiest die past bij de situatie en het verbruik. Print je met name zwart-wit? Dan is een laserprinter bijvoorbeeld een beter idee dan een inkjetprinter. Een (online) winkel kan hier ook advies in geven.

4. Blijf cartridges en toners gebruiken tot ze echt leeg zijn

Veel printers geven al snel een melding dat de inkt op is. Een handig trucje van fabrikanten om jou te snel nieuwe inkt te laten kopen. Vervang de cartridges of toners pas als het echt niet meer anders kan. Op die manier benut je volledig jouw inkt.

5. Kies voor het huismerk

Huismerk inkt is een stuk goedkoper dan originele merkinkt. Je bespaart al gauw 50% op de inkt. Dit komt enerzijds doordat namaak-inkt gewoon een stuk goedkoper is in aanschaf, maar ook omdat er vaak meer inkt n deze cartridges zit.

6. Shop cartridges en toners bij de goedkoopste aanbieder

Misschien wel de belangrijkste tip: voorkom dat je teveel betaalt voor jouw inkt. Zeker als je merkinkt wilt betaal je al gauw veel te veel. Koop niet bij dure winkels of algemene webshops. Kies liever voor een inktspeciaalzaak online zoals 123inkt of Printabout. Dit zijn experts met lage prijzen, een ruim assortiment en snelle levering.

Onderzoek Consumentenbond

Nog een tip: elk jaar doet de Consumentenbond onderzoek naar de kwaliteit en prijzen van verschillende cartridges. Bekijk alle informatie en de prijsverschillen. Hier vind je ook een handig filmpje met meer uitleg hoe je klooninkt kan gebruiken.